Beleid Corona

Praktijk de Bruijn is weer open voor behandelingen

Vanaf 11 mei 2020 kunnen wij u weer verwelkomen in de praktijk. Uiteraard hebben we de noodzakelijke maatregelen getroffen zodat we de behandelingen op een verantwoorde en veilige wijze kunnen hervatten. Dit doen we aan de hand van door het RIVM en brancheverenigingen KNGF en NVA goedgekeurde protocollen. Veiligheid staat altijd voorop!

Hoe gaan de behandelingen van start

Er zijn een aantal voorwaarden voor een veilige hervatting van de zorg. Wij willen graag vooraf van u weten of u klachten heeft die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus of contact met iemand in uw buurt die ziekteverschijnselen heeft. Hiervoor dient u op de dag van de behandeling de vragen van de triagevragenlijst te beantwoorden (zie onderaan). Deze vragenlijst ontvangt u bij de bevestigingsmail van uw afspraak en dient u de dag van uw behandeling naar de praktijk te sturen. Het is belangrijk dat u deze vragen zorgvuldig en naar waarheid beantwoordt.

Patiënten met een verhoogde kans op een ernstig verloop bij COVID-19 (zie onderaan) vragen wij contact op te nemen om te overleggen of een behandeling in de praktijk verantwoord uit te voeren is.

De organisatie rond uw behandelingen zal anders zijn dan u gewend was. Voor een veilige en verantwoorde werkwijze is de praktijk anders ingericht. Zo hebben we een maximum ingesteld voor het aantal mensen dat binnen aanwezig mag zijn en gelden er ook andere regels en voorschriften. Deze hangen duidelijk zichtbaar in de praktijk. We vragen uw begrip hiervoor en hopen op uw medewerking.

Tussen de behandelingen wordt op dit moment 15 minuten gepland voor het ventileren van de behandelruimte en het uitvoeren van desinfectie van een aantal vaste objecten.

Welke maatregelen zijn er verder getroffen

Naast de gebruikelijke maatregelen en hygiënemaatregelen van het RIVM (geen handen schudden, in uw elleboog niezen en hoesten, handen wassen met desinfecterend zeep of gel, gebruik papieren zakdoekjes) gelden de volgende aanvullende huisregels:

 • Gebruik na binnenkomst desinfectiegel die daarvoor door ons beschikbaar gesteld wordt;
 • Houd anderhalve meter afstand van alle aanwezige personen in de praktijk;
 • Kom alleen, of indien echt noodzakelijk met maximaal één begeleider;
 • Zorg dat u maximaal vijf minuten van tevoren aanwezig bent;
 • Verlaat het pand zo spoedig mogelijk na afloop van de behandeling;
 • Vergeet niet uw eigen twee badlakens, een grote en een kleine handdoek mee te nemen;
 • Maak geen gebruik van de toiletten, tenzij dit echt niet anders kan;
 • Houd rekening met elkaar en volg de aanwijzingen van het aanwezige personeel op;
 • Bij onduidelijkheid omtrent het corona beleid bepaalt het personeel in de praktijk hoe ermee wordt omgegaan.

Wij maken bij deze hervatting gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje en handschoenen. Ook u krijgt bij aanvang van de behandeling een mondkapje uitgereikt. Als u hierover vragen heeft, neemt u dan contact op en geven wij u hier graag antwoord op.

We verzoeken u dringend om bij tussentijdse klachten niet zonder afspraak naar de praktijk te komen. Neem in dat geval eerst telefonisch contact met ons op. Wij overleggen dan eerst telefonisch met u.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bespreek die met ons. We geven u graag advies.

Wij zijn er klaar voor om u weer te ontvangen en u te helpen bij uw klachten. 

 

 

TriageVragenlijst Coronaklachten

 1. Heeft u een bevestigde corona-infectie doorgemaakt?
 2. Denkt u dat u een corona-infectie hebt doorgemaakt?
 3. Indien u vraag 1 of 2 met ja heeft beantwoord: bent u langer dan 24 uur klachtenvrij?
 4. Bent u in aanraking geweest met een COVID-19-patiënt?
 5. Indien u vraag 4 met ja heeft beantwoord: was dat langer dan 14 dagen geleden?
 6. Heeft u nu of de afgelopen 24 uur een of meerdere van de onderstaande symptomen (gehad):(neus-)verkoudheid zoals hoesten, kuchen of niezen, loopneus of keelpijn, verlies van reuk en/of smaak, verhoging (= tot 38 graden) of koorts (= 38 graden of hoger), branderige ogen, moeheid, hoofdpijn, zich ziek voelen en/of diarree, kortademigheid
 1. Heeft u huisgenoten/gezinsleden die nu of korter dan 14 dagen geleden koorts of benauwdheidsklachten hebben (gehad)?

 

Personen met kans op een ernstig beloop COVID-19

Hiervoor wordt dezelfde indicatie gehanteerd als voor de jaarlijkse influenzavaccinatie, met als uitzondering de leeftijdsgrens; deze is aangepast naar ≥70 jaar. Naast ouderen ≥70 jaar zijn risicofactoren voor een ernstig verloop mensen ≥18 jaar met:

 • Chronische afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen.
 • Chronische hartaandoeningen.
 • Diabetes mellitus.
 • Ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie.
 • Verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij (functionele) asplenie, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten.
 • Een onbehandelde hivinfectie of een hivinfectie met een CD4-getal < 200/mm2.
 • Voor kinderen <18 jaar met onderliggend lijden zijn separaat adviezen opgesteld

(NVK: Coronavirus en kinderen en adolescenten met een chronische ziekte. Op basis van gegevens over de leeftijdsspecifieke incidentie, is het risico op COVID19 aanzienlijk lager bij kinderen. Er worden in de gegevens uit China vrijwel geen ernstige uitkomsten gemeld voor personen onder de 19 jaar (China CDC, Guan).